Lorem ipsum dolor sit amet

Ως μπρικέτα (briquette) ορίζεται το αποτέλεσμα της υψηλής συμπίεσης υπολειμμάτων ξύλου.

Οι μπρικέτες, παράγονται χωρίς πρόσθετα και χημικά και είναι 100% φιλικές προς το περιβάλλον σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, καθιστώντας τες έτσι ένα άκρως οικολογικό προϊόν αφού αποβάλλει ελάχιστο διοξείδιο του άνθρακα και καπνό ενώ παράλληλα η φλόγα τους μαζί με την θερμότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του κανονικού ξύλου. Επίσης, έχει μεγαλύτερη θερμική απόδοση αλλά και διάρκεια καύσης από τα ξύλα μειώνοντας έτσι στο ένα τρίτο την απαιτούμενη χρησιμοποιούμενη ποσότητα καύσης διατηρώντας όμως αναλλοίωτη την απόδοση. Ανάβουν με προσάναμμα και δεν πετάνε σπίθες αλλά ούτε σκάνε.

Η διάδοση της μπρικέτας οφείλεται κυρίως στον οικονομικό της χαρακτήρα Η τιμή για την αγορά μπρικέτας είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την αγορά πετρελαίου αντίστοιχης θερμαντικής απόδοσης. Συγκριτικά με το ξύλο οι μπρικέτες έχουν πολύ μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη,και την ελλειψη υγρασίας καθώς 1 κιλό μπρικέτας αποδίδει όσο περίπου 2 κιλά ξύλα και περισσότερο. Οι μπρικέτες ξύλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συμβατικά και ενεργειακά τζάκια, μπάρμπεκιου, ξυλόσομπες, σόμπες, λέβητες, ξυλόφουρνους αρτοποιίας κ.α.

Γιατί μπρικέτα ?

mpriketes on fire

Είναι οικολογική

Οι μπρικέτες συνεισφέρουν μηδαμινά στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς οι ποσότητες διοξειδίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κατά την καύση της βιομάζας δεσμεύονται πάλι στα ίδια τα φυτά για την επαναδημιουργία της βιομάζας. Επίσης, συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου της όξινης βροχής καθώς έχουν μόλις 0,08% περιεκτικότητα σε θείο.

Παρέχει ασφάλεια

Με τη συνεχή χρήση μπρικέτας αποφεύγουμε εντελώς την περίπτωση ανάφλεξης της καμινάδας καθώς τα στερεά καύσιμα δεν περιέχουν επικίνδυνες ρητίνες που μπορούν να προσκολληθούν στα τοιχώματα της καπνοδόχου προκαλώντας μέσω των αναφλέξεων πυρκαγιά. Με τη χρήση στερεών καυσίμων είμαστε ήσυχοι για την πυρασφάλεια του σπιτιού καθώς δεν διατρέχει κίνδυνος σπινθηρισμού ή σκασίματος λόγω της εξασφαλισμένης χαμηλής περιεκτικότητας σε υγρασία (10%-12%)

Αποθηκεύεται εύκολα

Η μπρικέτα συνίσταται ιδιαίτερα όπου δεν διαθέτουμε μεγάλο χώρο αποθήκευσης. Διανέμονται πακεταρισμένες σε συσκευασίες των 10 κιλών, δεν λερώνουν το σπίτι και μπορούν να φυλάσσονται όμορφα σε οποιονδήποτε αποθηκευτικό χώρο μικρών διαστάσεων ακόμα και δίπλα στο τζάκι. Οι μπρικέτες μεταφέρονται εύκολα ακόμα και στο αυτοκίνητό χωρίς να λερώνουν αφού είναι συσκευασμένες. Γνωρίζεις το ακριβές βάρος που αγοράζεις.

Είναι οικονομικά συμφέρουσα

Η διάδοση της μπρικέτας οφείλεται κυρίως στον οικονομικό της χαρακτήρα Η τιμή για την αγορά μπρικέτας είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την αγορά πετρελαίου αντίστοιχης θερμαντικής απόδοσης. Συγκριτικά με το ξύλο οι μπρικέτες έχουν πολύ μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη,και την ελλειψη υγρασίας καθώς 1 κιλό μπρικέτας αποδίδει όσο περίπου 2 κιλά ξύλα και περισσότερο.

mpriketes vs xila

Μπρικέτες Ξύλου σε σχέση με καυσόξυλα

Θερμιδική Αξία

5000KW/t

4000KW/t

Υγρασία

< 8-10%

30-40% στα ξερά ξύλα

Στάχτη

0,5-1%

Μέχρι  10% ανάλογα με την καύση

Αποθήκευση/Καθαριότητα

Σε σφραγισμένα πακέττα 10 κιλών που μπορούν να αποθηκευτούν και στο εσωτερικό του σπιτιού – μεταφέρονται εύκολα

Δεν στοιβάζονται εύκολα λόγω σχήματος και λόγω υγρασίας μπορούν να προσελκύουν βρωμιά και ζωύφια

Οικολογία/Υγεία

Εχουν τελειότερη καύση είναι απαλλαγμένες από επιβλαβείς ρητίνες άρα φιλικότερες για το περιβάλλον και την υγεία ( δεν προκαλούν ανάφλεξη στην καμινάδα , μηδαμινές εκπομπές CO2 λόγω έλειψης θείου)

Λόγω Υγρασίας οι εκπομπές CO2 είναι υψηλότερες και η καύση δεν είναι σταθερή