pellet

Τι είναι πέλλετ

Το πέλλετ(pellet) είναι ένα εναλλακτικό οικολογικό καύσιμο που προορίζεται για θερμάνση τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση (θερμοκήπια, αρτοποεία κλπ.)

 

Τα πλεονεκτήματα του πέλλετ σε σχέση με άλλες πηγές θερμανσης είναι:

-Φιλικό προς το περιβάλλον

- Φυσικό προϊόν 100%

- Οικονομική λύση θέρμανσης (έως και 50% φθηνότερο από πετρέλαιο)

- Αποθηκεύεται εύκολα

Διατείθεται όλο το χρόνο και ειδικά το καλοκαίρι σε αρκετά χαμηλότερη τιμή επειδή το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο και τα εργοστάσια δίνουν προσφορές στην αρχή της σεζόν.

 

Παραγωγή πέλλετ

Τα πέλλετ που προρίζονται για οικιακή χρήση και φέρουν την ένδειξη Α1 και Α2 παράγονται από καθαρό αποφλειομένο ξύλο.

Η πρώτη ύλη  προέρχεται από υπολείμματα ξύλου που προορίζεται για περαιτέρω επεξεργασία ή από ξύλα υλοτομίας που είναι αυστηρά ελεγχόμενη από τους νόμους του κράτους και τις οδηγίες της Ευρωπαίκης Ενωσης για τις χώρες της Ευρώπης.Το ποιοτικό πέλλετ δεν πρέπει να έχει προσμίξεις και να έχει χαμηλά επίπεδα υγρασίας.Παράγεται από μαλακά ή σκληρά ξύλα : κωνοφόρα , οξιά , δρυς, πεύκο κλπ.

Το χρώμα του ανάλογα με το ξύλο που χρησιμοποείται και τη διαδικασία ξήρανσης του είναι απο ανοιχτόχρωμο καφέ μέχρι σκούρο, είναι λείο στην αφή και σκληρό.

 Στη Ευρωπαϊκή ένωση τα πέλλετς φέρουν κανόνες πιστοποίησης και κατηγοριοποιούνται σε Α1 και Α2 για την προστασία του καταναλωτή.Τα επίσημα πιστοποιημένα πέλλετ το αναγράφουν στη συσκευασία τους και όλοι οι πιστοποημένοι παραγωγοί ή διανομείς ανά χώρα αναρτούνται στις λίστες του EN PLUS https://www.enplus-pellets.eu

 

en plus logo

 

Βασικά Χαρακτηριστικά

ENplus A1

Enplus A2

Διάμετρος

6±1 ή 8±1 mm

 

Μήκος

≤40 mm

 

Υγρασία

≤ 10%

 

Στάχτη

≤ 0,7 %

≤ 1,2%

Πυκνότητα bulk

600 ≤750 Kg/m3

 

Καθαρή θερμική δύναμη

≥ 4,6 ΚWh/kg

 

 

Χρήση και αποθήκευση πέλλετ

Σε θερμαντικές συσκευές όπως καυστήρες – λέβητες πέλλετ, σόμπες πέλλετ, ενεργειακά τζάκια.

Αποθηκεύονται σε σακούλες των 15 kg αλλά υποχρεωτικά σε μέρη που δεν βρέχονται ή έχουν υγρασία . επάνω σε παλλέτα ή άλλη βάση ώστε να μην ακουμπούν το έδαφος.

Στις παραπάνω συνθήκες μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μια και δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Επιλέξτε λοιπόν πέλλετ ένα οικολογικό προϊόν που πρέπει απαραίτητα  να είναι πιστοποιημένο για καλύτερη καύση , θερμική απόδοση , προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας.